به گزارش راهبرد معاصر، سهام عدالت که از سال ۸۴ وارد ادبیات سیاسی و اقتصادی کشور شد، پس از ۱۵ سال در خرداد ماه امسال توسط دولت دوازدهم آزادسازی شد و افراد توانستند این دارایی خود را بفروش رسانده و از عواید آن استفاده کنند.
اما همزمان با آزاد شدن ۶۰ درصد از سهام عدالت طی ماههای گذشته، ارزش این سهام به شدت کاهش یافته است. برخی آزاد شدن سهام عدالت در ماههای گذشته و ایجاد صف برای فروش این نمادها را از مهمترین دلایل اصلاح و یا ریزش بازار در سه ماه گذشته میداند.
البته نباید از این مسئله نیز بگذریم که بانکها و کارگزاریهای فروشنده سهام عدالت، در بدترین موقع اقدام به فروش این داراییها کردند و این مسئله باعث عرضه آبشاری در بورس شد. این عرضهها هم در کنار سایر موضوعاتی مانند اختلاف در کابینه دولت، تصمیمات اشتباه سازمان بورس و... باعث اصلاح عمیق بازار سرمایه شد.
سهام عدالت چقدر میارزد؟
از زمانی که سهام عدالت توسط دولت آزاد شد، ارزش این سهام در یک روند افزایشی قرار گرفته بود. اما پس از اصلاح بازار سرمایه در ماههای گذشته این روند به کاهش ارزش سهام عدالت تبدیل شد.
سهام عدالت در آن دوره با قیمتهای بالایی مبادله میشد. اما پس از اصلاح بازار تقریبا ۵۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
سهام عدالت در برگههای ۴۰۹، ۴۹۲، ۵۳۲ هزار تومانی برگه یک میلیون تومانی به مردم واگذار شده است. ارزش این برگهها در ابتدای مردادماه و درحالحاضر در جدول زیر آمده است. همانطور که در جدول نشان داده شده است، ارزش این برگه سهامها در این مدت کاهش ۴۸ درصدی داشته است. یعنی ۴۸ درصد از ارزش این سبد دارایی در این سه ماه کاهش یافته است.
ارقام به ریال میباشد
اختلاف ۸۷ درصدی در اطلاعات نمایشی در سایت سمات
شرکت سپردهگذاری مرکزی که اصلیترین منبع نشان دادن ارزش واقعی همه سهامهای افراد دارای کد بورسی است، در اقدامی که دلیل آن مشخص نیست، ارزش سهام عدالت را هنوز به روز رسانی نکرده و اعدادی که این سامانه نشان میدهد، مربوط به ابتدای مردادماه است. سایت سمات که متعلق به شرکت سپردهگذاری مرکزی است، اطلاعات مربوط به همه نمادها را برای یک روز قبل به روز رسانی میکند، اما در این مدت این مسئله برای سهام عدالت رخ نداده است.
در جدول زیر مشخص شده است هر نمادی که در سبد سهام عدالت قرار دارد، با چه قیمتی در شرکت سپردهگذاری مرکزی قیمتگذاری شده است و ارزش روز این نمادها نیز به چه میزان است.
با نگاهی به قیمت هایی که شرکت سپردهگذاری مرکزی در سامانه سمات نشان میدهد، مشخص میشود تقریبا همه نمادها به جز یک نماد ارزش خود را از دست داده است. از ۱۷ درصد تا ۸۷ درصد کاهش قیمت نمادهای حاضر در سبد سهام عدالت نشان میدهد در این مدت چقدر زیان نصیب افرادی شده است که سهامداری کرده و سهام خود را به بانکها و کارگزاریها برای فروش واگذار نکردهاند. البته یک نماد نیز با افزایش قیمت تقریبا ۲۰ درصدی مواجه شده است.
در پایان این سوال همچنان پابرجاست که شرکت سپردهگذاری مرکزی که باید اطلاعات به روز شده دراختیار همه افراد قرار دهد، چرا هنوز اطلاعات مربوط به مردادماه را نشان میدهد./ فارس